כיצד יכולה להיגרם רשלנות רפואית בהריון, באילו שלבים, וכיצד יהיה ניתן לפעול בנושא מבעוד מועד ובהמשך חלילה במקרה הצורך ברמה המשפטית? כל הנקודות המרכזיות לפניכם:

במהלך ההיריון, אישה הרה נדרשת לבדיקות רבות וביניהן: סקירת מערכות מוקדמת, סקירה מורחבת, שקיפות עורפית, בדיקת חלבון עוברי, בדיקות גנטיות ועוד. מטרת בדיקות אילו היא לאבחן מומים בשלבים מוקדמים ככל שניתן במהלך ההיריון, בכדי לבחון אפשרות טיפול ולחלופין אפשרות של הפסקת הריון, במידה ומדובר בליקויים קשים כגון ספינה ביפידה (שדרה שסועה), ליקויים בקורפוס קלוסום – במבנה והתפתחות המוח, מחלות גנטיות קשות כגון – תסמונת דאון ואיקס שביר.

כאשר בבדיקות מעקב ההיריון עולות חריגות, או במקרים בהם קיים סיכון מוגבר להתרחשות מומים, כגון היסטוריה משפחתית, יש לבצע בדיקות משלימות כגון דיקור  מי שפיר ובדיקת סיסי שיליה. חשוב להדגיש כי לא כל מום ניתן לאבחון. יחד עם זאת, במרבית המקרים, מומים אילו ניתנים לאבחון, אף בשלבים מקודמים יחסית של ההיריון.

לדוגמה – בסקירה המוקדמת, הנערכת בין שבוע ה-13 לשבוע ה-17 להריון נבדקים באמצעות אולטראסאונד איברי העובר, ולמעשה ניתן לאתר חלק נכבד מהמומים ההתפתחותיים. כך גם סקירה מאוחרת, הנערכת בין השבוע 19 לשבוע ה-25 להריון, מאפשרת אבחון של מומים במערכות המתפתחות בשלבים מאוחרים של ההיריון.

בנוסף לבדיקות אילו, קיימות בדיקות כגון סקר הביוכימי לאיתור הסיכון לתסמונות כרומוזומליות כגון תסמונת דאון, בדיקת החלבון העוברי בשליש השני של ההיריון, וכמובן בדיקות גנטיות.

רשלנות רפואית בהריון על ידי הרופא המטפל

מעקב ההיריון מורכב מבדיקות רבות, אשר על הרופא המלווה את ההיריון חובה לבצען, ובייחוד חובה עליו לשים לב לממצאים חריגים ו/או גורמי סיכון, המחייבים  הפניה לביצוע בדיקות נרחבות יותר במהלך ההיריון, כדוגמת בדיקת אולטראסאונד של חדרי המוח ובדיקת אקו-לב לעובר.

אי ביצוע ככל הבדיקות הנדרשות או אי מתן תשומות לב של הרופא המטפל ו/או רופא חדר מיון נשים ו/או הרופאים במחלקות הנשים ו/או במחלקות ההיריון בסיכון, יכול להוות רשלנות רפואית בהריון. כאשר תינוק נולד עם מומים קשים כתוצאה מרשלנות הרופאים המטפלים עומדת להורי התינוק עילת תביעה הקרויה בשם המשפטי “הולדה בעוולה”, שמשמעותה כי התינוק נולד כתוצאה מרשלנות רפואית בלידה ובהריון על ידי הרופא המטפל.

במקרים כאלו יש להוכיח, כי אילו הורי התינוק היו יודעים שעוברם סובל ממומים קשים, היו בוחרים להפסיק את ההיריון ולא להביאו לעולם. בתי המשפט בישראל מכירים בתביעות אלו, ופוסקים פיצויים בסכומים גבוהים המגיעים לכדי מיליוני שקלים, בהתאם לחומרת המומים.